icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

4 escoles de la ciutat d’Igualada participaran al nou programa Escola Nova 21

Quatre centres educatius d’Igualada participaran al nou programa Escola Nova 21, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Són l’Escola Pia, les Escolàpies, les Escoles de l’Ateneu Igualadí i l’Escola Mowgli.

El programa Escola Nova 21 podrà donar cabuda als 456 centres educatius que han demanat sumar-se a aquest projecte d’innovació educativa, més els 25 impulsors, gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona i el món local. Es tracta de la major iniciativa de col·laboració de canvi educatiu que hi ha hagut mai a Catalunya, amb la implicació de 481 centres, més d’un 16% dels d’educació obligatòria que hi ha al sistema educatiu català, i amb el suport de la Generalitat. Amb aquest acord, la Diputació de Barcelona fa un pas endavant en el seu suport a les entitats locals i a les polítiques educatives, posant en valor el paper clau dels municipis en aquest àmbit.

Model de xarxes d’innovació compartida · Escola Nova 21 va fer el mes d’abril una crida oberta a les escoles per seleccionar 200 centres candidats a formar part d’un procés d’innovació sistemàtica durant 3 anys. La convocatòria s’ha tancat amb 456 centres candidats, superant de llarg les expectatives del propi programa, tant per la quantitat de propostes com per la qualitat i el compromís adquirit. Les candidatures de centres són, a més, una mostra representativa del sistema educatiu català: un 68% públics i un 32% concertats; un 40% amb educació secundària i un 15% són de màxima complexitat.

L’acord entre la Diputació de Barcelona i Escola Nova 21 farà possible que el programa incorpori un nou model de xarxes d’innovació compartida distribuïdes pel territori. Seran una cinquantena de xarxes locals, formades per 10 centres cadascuna, que compartiran els seus processos de transformació i les seves experiències per contribuir a la millora del conjunt. La Diputació i Escola Nova 21 treballaran conjuntament per promoure aquestes xarxes locals, oferint metodologies i suport tècnic a centres educatius i municipis.

El municipi es converteix així en motor del canvi educatiu en el seu territori, impulsant la seva xarxa local –des del treball conjunt amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Aquest fet també permetrà aprofitar el potencial dels municipis que es comprometin a liderar xarxes d’innovació local, en la línia dels països amb sistemes educatius més descentralitzats.

Un model per a tot el territori · La voluntat és sumar a aquesta aliança les altres 3 diputacions catalanes, ja que dels centres que passen a formar part del programa Escola Nova 21, un 78% són de les comarques barcelonines; un 8% de les gironines; un 8% de les tarragonines; i un 5,6% de les lleidatanes. Alhora, s’està treballant amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona per desenvolupar un model de xarxes que respongui a l’especificitat de la ciutat, ja que són més d’un centenar els centres de la ciutat de Barcelona que en formaran part.

Calendari · Aquesta tardor els centres faran un treball conjunt en forma de workshops sobre l’orientació del canvi de paradigma educatiu. A més, faran servir una eina d’autodiagnosi sobre el marc d’escola avançada per visualitzar els reptes de cada centre. Les escoles disposaran de recursos digitals per al canvi, gràcies a un acord de suport amb la Fundació PuntCat, així com d’espais de capacitació i reflexió compartida en xarxes i, també, d’indicadors d’avaluació de procediments que els hauran de permetre actualitzar el seu enfocament educatiu.

El mes de desembre es farà una mostra representativa de 30 centres, que rebran acompanyament, formació i capacitació intensius per tal de garantir el seu canvi, dins una prova pilot. La mostra es farà en base als percentatges de distribució territorial, primària / secundària, perfil socioeconòmic i titularitat del conjunt.

Escola Nova  21 · El programa “Escola Nova 21: Aliança per un sistema educatiu avançat” l’impulsen el Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i eduCaixa, amb el suport de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FaPaC), i la Fundació FemCAT.

La iniciativa vol contribuir a una actualització del sistema educatiu a Catalunya, fonamentada en el consens dels organismes internacionals sobre un propòsit educatiu enfocat a generar competències per a la vida en el context del segle XXI, unes pràctiques d’aprenentatge fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen, i unes metodologies que permetin mesurar els assoliments de cadascuna de les competències.

La Diputació de Barcelona en l’àmbit de l’Educació · La Diputació de Barcelona dóna suport tècnic i econòmic als municipis per facilitar el seu paper com a actors clau del projecte educatiu; des del convenciment que els ajuntaments sempre han estat pilars del sistema, promovent i desenvolupant un ampli conjunt de polítiques educatives i de serveis per afavorir la igualtat d’oportunitats dels seus ciutadans i ciutadanes.

És en aquest sentit, que el Pla d’Actuació de la Diputació pel mandat 2015-2019 reconeix específicament la missió de l’Àrea d’Educació per a contribuir a l’èxit educatiu, entès com a èxit personal al llarg de tota la vida, amb una perspectiva d’intervenció pública integral, reforçant el paper dels ajuntaments dins el Servei d’Educació de Catalunya i implicant els agents educatius del territori.

tornar_radioIgualada