icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

L’antic centre Arian concentrarà els serveis de salut mental de la ciutat

L’Ajuntament d’Igualada enllesteix actualment l’adequació del denominat Espai de Salut, un nou recurs públic a l’abast de les entitats i organitzacions que ofereixen serveis en l’àmbit de la salut mental, els malalts i les seves famílies. Aquest dimecres, 9 de novembre, n’ha donat els detalls el tinent d’alcalde d’Entorn comunitari, Fermí Capdevila.

L’edifici escollit per a la ubicació d’aquest nou recurs és l’antic centre Arian, a la Plaça d’Espanya, que va quedar en desús ara fa poc més d’un any amb el trasllat del centre de dia del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) a les seves noves instal·lacions del barri Montserrat. Les obres d’adequació del nou Espai de Salut tenen un cost aproximat d’uns 40.000 euros i s’han rebut diferents ajuts per a la seva posada en marxa de la Diputació de Barcelona, de l’Obra Social “la Caixa”, del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. La seva posada en marxa està prevista per al proper mes de desembre.

Un recurs necessari · L’any 2014, l’Ajuntament va elaborar un Pla de Salut 2015/2018, una eina que orienta les polítiques municipals de salut pública en diversos eixos, com són els hàbits i estils de vida, la salut sexual, afectiva i reproductiva, l’exclusió social, el medi ambient, la mobilitat, la seguretat alimentària, la protecció de la salut i, com a eix vertebrador i específic, la salut mental. Segons recull aquest pla, a la comarca de l’Anoia, entre el 2010 i el 2013, les primeres acollides al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) s’havien incrementat un 16,7%. En aquest mateix període, el Programa de Trastorns Mentals Severs (TMS) havia augmentat els seus usuaris un 15,1% i el Programa de Seguiment Individual (PSI) ho havia fet un 12,5%. Al mateix temps, el Centre de Dia de Salut Mental, que atén persones majors de 18 anys afectades de trastorn mental sever havia atès, durant l’any 2013, un 28% més de casos que l’any anterior. De la seva banda, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) havia patit un increment de més del 50% en relació a l’anterior, tractant el 2013 un total de 1.400 casos. Aquesta tendència es mantenia al CDIAP Anoia, que havia augmentat en un 7% les persones ateses, amb un 4% més de casos de trastorn mental greu.

Aquesta és la diagnosi que fa el Pla de Salut en l’àmbit de la salut mental i que, segons Capdevila, “demostra que és un àmbit que necessita una atenció important i prioritària, ja que s’observa un creixent nombre de casos pel que fa a afeccions de salut mental en la població, uns casos especialment sensibles amb efectes devastadors en l’entorn familiar, veïnal i comunitari del malalt”.

El Pla d’Acció inclòs en el Pla de Salut estableix, finalment, la necessitat d’emprendre un seguit d’actuacions per a “disminuir la prevalença dels problemes de salut mental en la població i lluitar contra l’estigmatització i la discriminació de les persones amb trastorn mental”.

Espai al servei de les persones · Tal i com ha explicat el regidor, tota aquesta realitat “mereixia tenir un espai comú; si els serveis i entitats dedicats a un àmbit semblant poden compartir el mateix espai, podran potenciar la seva tasca i, a més, crear sinèrgies entre elles, entre els usuaris i entre les famílies”. Un espai comú, ha afegit, permetrà l’accés i ús dels serveis per part dels usuaris amb molta més facilitat, un millor seguiment i coordinació dels professionals i una optimització de les actuacions i recursos destinats.

El nou Espai de Salut tindrà una superfície total de 530m2, repartits en dues plantes però accessibles, majoritàriament diàfanes i sense barreres arquitectòniques, disposa de cuina i té la capacitat per allotjar els diferents serveis i activitats necessaris. És un edifici cèntric i ben comunicat, situat a la Plaça d’Espanya, i per tant, és de fàcil accés tant amb vehicle particular com amb transport públic.

Aquest centre acollirà inicialment els Serveis de Promoció de la Salut Mental i el Benestar Emocional de l’Ajuntament d’Igualada, el Centre de Dia i Espai Terapèutic del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), el Club Social AIDAR i el projecte Visc al matí de l’Associació per la Rehabilitació del Malalt Mental de l’Anoia (ARMPA), el programa Activa’t x la salut mental i l’Espai Situa’t de la Federació de Salut Mental de Catalunya i el departament de Salut de la Generalitat i l’Equip de Valoració de la Discapacitat i la Dependència del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. A banda, hi ha altres projectes actualment en desenvolupament, com ara grups d’ajuda mútua, formació de cuidadors o tallers per a col·lectius, que podrien tenir cabuda en aquest Espai de Salut.

Fermí Capdevila ha conclòs, finalment, que aquesta iniciativa ha de suposar, alhora, una millora en els serveis prestats als malalts i les seves famílies i una dignificació del treball que presenten les diferents entitats i associacions vinculades.

tornar_radioIgualada