icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

ACTUALITZACIÓ #IFCAPELLADES – Els bombers volen estabilitzar l’incendi de Capellades al llarg d’aquest dijous, i ja ha cremat 57 hectàrees. La C-15 reoberta al trànsit

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per estabilitzar l’incendi que, des la tarda de dimecres, afecta una zona de vegetació forestal a Capellades. Continua actiu, amb un perímetre aproximat de més de cinc quilòmetres, del qual ja se n’ha pogut estabilitzar un 60% durant aquesta passada nit. Aquesta passada nit han treballat a la zona 62 dotacions terrestres, i aquest matí ja s’han incorporat els mitjans aeris, els MAER. Les condicions de la nit han estat positives, el vent ha afluixat i la humitat ha pujat a la zona. L’objectiu dels Bombers de la Generalitat és aconseguir estabilitzar la totalitat del foc, tot el perímetre, durant les primeres hores d’aquest matí de dijous. De moment, el foc ha cremat 57 hectàrees.

L’inspector dels Bombers de la Generalitat, Ricard Exposito, ha explicat aquest matí de dijous que “no hem pogut confinar l’incendi aquesta passada nit com voliem. Això ens obligarà a treballar durant tota la jornada d’avui. De moment no hi ha risc per la població, però una revifada del foc a les hores punta, entre les 15h i les 16h, pot afectar una massa gran de vegetació. Això suposaria l’avanç del foc cap a Castellolí, i això complicaria l’escenari. De cara aquest migdia s’espera que torni la marinada, i per tant haurem d’estar alerta”.

Els focus secundaris han impedit estabilitzar l’incendi aquesta passada nit. Hi ha una desena de petits focus situats a 20 o 30 metres de l’incendi principal. S’espera que aquest migdia els bombers hagin estabilitzat la totalitat del perimetre, i es pugui encetar la fase d’extinció.

REOBERTA LA C-15 i la R6 dels FGC ja funciona amb normalitat

D’altra banda, i segons informa el servei Català de Trànsit, la carretera C-15 ja està reoberta al trànsit entre Cabrera d’Igualada i la Pobla de Claramunt.

Ja s’ha restablert el servei de la línia R6 (Llobregat-Anoia) de Ferrocarrils de la Generalitat entre Capellades i Igualada que s’havia tallat a causa de l’incendi. Els trens circularan amb marxa lenta.

Fins al lloc també s’han desplaçat efectius dels Mossos d’Esquadra, tant de trànsit com de Seguretat Ciutadana, que fan control d’accessos, dels Agents Rurals, de les ADF (Agrupacions Defensa Forestal), del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i de la Creu Roja.

Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla INFOCAT. De moment no hi ha cap ordre d’evacuació o confinament, però es demana evitar els desplaçaments per la zona per facilitar les tasques dels cossos d’emergències. En cas que el fum arribés en alguna zona habitada cal tancar portes i finestres i desconnectar la ventilació exterior.

Com ha passat?

L’incendi, l’avís del qual es va rebre a les 18.18 hores de dimecres, va començar al costat de la carretera C-15, al punt quilomètric 38’2, en direcció Igualada, i va fer una primera pujada topogràfica. Es tracta d’un incendi que ha avançat per la Serra Conillera, amb molta intensitat, direcció nord, conduit pel vent moderat que bufava a la zona. El foc afecta una zona boscosa, amb molt desnivell i de difícil accés, sobretot per poder accedir amb els vehicles. És zona forestal no poblada, i per tant no ha estat necessari fer cap desallotjament. Tampoc s’ha desallotjat cap de les urbanitzacions més properes. Durant la nit els efectius han continuat treballant amb l’objectiu de confinar-lo a les primeres hores del matí.

El total del dispositiu d’extinció dels Bombers està format per una seixantena  de dotacions terrestres, amb 175 efectius, entre vehicles d’extinció, de coordinació i de comandament, i amb efectius dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), del GEM (Grup d’emergències Mèdiques) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) que ha desplegat el Centre de Comandament des d’on es coordina i es gestiona l’incendi. Durant tota la tarda els efectius terrestres han tingut el suport dels mitjans aeris, s’han activat 18, que s’han retirat amb l’arribada de l’ocàs. En el dispositiu d’extinció s’ha incorporat també maquinària pesada.

 

tornar_radioIgualada