icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Salut proposarà situar la Conca d’Òdena i la Regió Sanitària Catalunya Central en fase 1, a partir d’aquest dilluns

El Departament de Salut proposarà al ministeri de Sanitat que les regions sanitàries de la Catalunya Central, on s’hi troba la Conca d’Òdena, Girona i Lleida passin a la Fase 1, tal i com ja han fet des de dilluns l’Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Aquestes tres regions presenten les condicions per fer aquest pas de la desescalada. Ara bé, de la mateixa manera, des de la conselleria s’ha advertit que s’hi hi hagués un indici de rebrot es podria tornar a una fase anterior.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut dimecres en roda de premsa hi ha afirmat que es tracta d’una decisió que s’ha pres tenint present “les dades sanitàries i a la tendència decreixem que portem, no només en els darrers 14 dies sinó en l’última setmana en tot a tot el país”. Vergés també s’ha referit a la capacitat assistencial de totes les regions sanitàries i de diagnòstic com a factors favorables.

La consellera ha reiterat que la proposta de fer un desconfinament gradual d’àmbit territorial a Catalunya del Govern de la Generalitat està basada en l’evidència disponible i ajustada en base a un seguit de factors principals, com són la capacitat assistencial de cada regió, els factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-, la mobilitat i la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos, des d’aquesta setmana molt més impulsada amb la disposició de proves PRC a l’atenció primària.

Pel que fa a les altres 3 regions –la de Barcelona ciutat, la metropolitana nord i la metropolitana sud–, Vergés ha assegurat que es continua treballant per analitzar com evolucionarà en aquest procés. En aquest sentit, no ha descartat que es pugui presentar al govern espanyol una proposta concreta i adient per a aquestes tres regions, que potser no suggeriria un canvi de fase complet però sí parcial. Per a la consellera, totes tres tenen realitats territorials comunes però també diferents, fet pel qual s’estudiarien propostes “adaptades al màxim al territori”.

Per últim, la titular de Salut s’ha mostrat satisfeta de com s’ha iniciat el desconfinament gradual des de dilluns a les regions del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu-Aran. De fet, segons ha dit, la incidència acumulada està baixant arreu del país, però ha advertit que aquest procés serà llarg i no impermeable, en el sentit que “el que decidim ara no té perquè ser sempre així” i que sempre s’està obert a considerar, per exemple, àmbits de ruralitat.

tornar_radioIgualada