icon_radio

RÀDIO Els imperdibles

BLOG

“De mares i filles”, escrita i dirigida per Paco Mir, aquest diumenge al Teatre Municipal Ateneu

El proper diumenge, dia 7 de febrer, a les 7 de la tarda, Mont Plans i Annabel Totusaus es posen a la pell dels personatges de Paco Mir a De mares i filles. L’obra és una versió de I deien que plouria, el text que va quedar finalista als combats teatrals de Temporada Alta 2013. Es va estrenar l’any 2018 a la sala Eòlia, ha fet diverses temporades al Teatre Poliorama i fa gira arreu de Catalunya.

Com diu Paco Mir: “Si fer riure és el més difícil que hi ha, aconseguir que el públic rigui i s’emocioni fins a deixar anar alguna llagrimeta és el “más difícil todavía” de la dramatúrgia i nosaltres, modèstia a part, ho aconseguim”.

De mares i filles

Una mare i una filla es retroben a l’habitació d’un hospital després d’haver passat cinc anys sense parlar-se. Una conversa forçada en què la filla descobrirà aspectes inversemblants de la seva mare i, sobretot, de la seva família.

La posada en escena de De mares i filles necessita de dues actrius que tinguin el do de la comèdia i que, al mateix temps, puguin arribar al fons del cor de l’espectador per obtenir el resultat dramàtic més desitjat, la combinació equilibrada de riures i llàgrimes. Mont Plans i Annabel Totusaus, mare i filla, són dues actrius enormes, magistrals, que des del primer moment ens capturen dins de les teranyines del seu passat per fer-nos endinsar en una muntanya russa emocional que sembla que no s’hagi d’acabar mai.

Mont Plans

Es podrien dir moltes coses d’aquesta gran actriu, però la que la defineix més és haver estat la Teresina, el personatge televisiu que va fer amb La Cubana i que l’acompanyarà vagi on vagi. Això està bé, perquè la converteix en un personatge popular i estimat per tothom i no està tan bé perquè amaga tota la immensa i brillant feina teatral que porta fent des de principis dels vuitanta en companyies com La Cubana, Dagoll Dagom o en espectacles musicals creats per ella mateixa. Va participar en la primera direcció d’en Paco Mir, Políticament incorrecte, un vodevil que va estar dos anys en cartell a Barcelona. Tornar a treballar junts era una assignatura pendent.

Annabel Totusaus

No hi pot haver millor actriu per interpretar la filla de la Mont Plans, sobretot perquè els seus currículums semblen, amb la normal diferencia d’anys, calcats. Totes dues han nascut professionalment amb La Cubana, Dagoll Dagom. L’Annabel ha participat en espectacles com El llibertí, amb direcció de Joan Lluís Bozzo; Dos familias, de José Pascual Abellán, Fang i Setge, amb posada en escena de Joan Font; Confesiones de mujeres de 30, dirigida per Eduardo Pericas, i Per sobre de totes les coses, dirigida per Dani Anglès. Va guanyar el premi Butaca a la millor actriu de musical per Nit de Sant Joan, de Dagoll Dagom, amb qui també va fer Aloma, coproduïda amb el TNC. Jordi Milán l’ha dirigida en els muntatges de La Cubana Campanadas de boda, Mummy I wanna be famous o Homenaje al Paralelo.

Paco Mir

És un membre de Tricicle, fet que per una part està bé perquè arriba a tothom i és molt popular, però per altra part no està tan bé perquè l’ombra de Tricicle no deixa veure la magnitud de la seva carrera com a dramaturg i director. Ha escrit tretze obres teatrals, amb premis MAX inclosos, ha adaptat més de cinquanta obres i n’ha dirigit gairebé la mateixa quantitat.

El seu mitja natural és la comèdia però navega amb tranquil·litat entre els clàssics, com demostren les seves adaptacions de Molière, Shakespeare, Rodoreda i Calders, i en el terreny musical, on ha fet sarsueles, òperes i direccions escèniques de concerts simfònics.

Venda d’entrades

Les entrades tenen un preu de 20, 18 i 15 euros. Hi ha descomptes per a diversos col·lectius. Es poden comprar al web teatremunicipalateneu.cat i a la taquilla del Passatge Vives, els dijous d’11 a 13 h i de 18 a 20 h i una hora abans de cada espectacle. També hi ha un abonament de 60 € per als sis espectacles de la temporada. A causa de la COVID19 es mantenen les restriccions de mobilitat. Les persones d’altres municipis de la comarca que tinguin l’entrada i no hi puguin assistir cal que enviïn un missatge, com a molt tard el dissabte 6 de febrer, a entrades@teatremunicipalateneu.cat per recuperar l’import.

tornar_radioIgualada