icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

El president de la Generalitat anuncia un paquet de mesures per reactivar l’economia a la Conca d’Òdena perquè “el que ha fet per ella mateixa ens ha ajudat a protegir la resta del país”

La visita que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet a la Conca d’Òdena ha servit per anunciar un paquet de mesures que han d’ajudar a reactivar l’economia en el primer lloc que es va produir un confinament pel brot de coronavirus.

Al costat de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el saló de plens de l’Ajuntament lluïa la pancarta d’Aliança per la Conca. I no és d’estranyar, doncs, que el president hagi fet esment a aquest territori, el primer on la matinada del 12 al 13 de març es va confinar tota una població, que encara no sabia què és el que havia d’arribar. Per tot plegat, Quim Torra va assegurar que “el que ha fet la Conca d’Òdena per ella mateixa ens ha ajudat a protegir la resta del país. Sempre estarem en deute i mai no us ho podrem pagar”.

Al matí, el president s’ha reunit els representants dels agents socieoconòmics que s’han integrat a l’Aliança per la Conca: Fira d’Igualada, Unió Empresarial de l’Anoia, Delegació a l’Anoia de la Cambra de Comerç, CCOO, UGT, Igualada Comerç, Associació Mercat de la Masuca, Asssociació Nou Centre d’Igualada, Unió d’Establiments de Comerç de Santa Margarida de Montbnui i Associació de Comerç de Vilanova del Camí.

Un cop acabada aquesta reunió, el president, Quim Torra, i l’alcalde, Marc Castells, han mantingut també una trobada amb representants del Consorci Sanitari de l’Anoia. Hi ha assistit Ferran Garcia, gerent del CSA, Joan Miquel Carbonell, director assistencial, Tijana Postic, directora d’infermeria, Meritxell Bros, directora econòmica-financera, Janina Marsol, cap d’atenció al ciutadà, Carme Busqué, cap de control de gestió, i Olga Font, cap del gabinet tècnic. La visita del president Torra a Igualada ha finalitzat a la seu d’Apinas, on ha mantingut una trobada amb el gerent, Jordi Aymamí, la directora de la residència dels Prats de Rei, Emma Fillat, i 18 treballadors de l’entitat.

El president ha explicat el seguit de mesures que s’han emplaçat en la visita d’avui i de la que l’alcalde Castells ha assegurat que “estem contents perquè agraïm més els fets que les paraules. Feia molts anys que no sentia un pla específic com aquest”. De fet, Torra ha assegurat que “totes les decisions que no es prenguin ara, costaran molt d’aplicar-les”. En aquest sentit, ha afirmat que es destinaran “1,5 milions d’euros a fons perdut per ajudar el comerç dels municipis de la Conca d’Òdena”. Ho faran amb els que no són essencials, que han estat els que no van poder obrir mentre durava el confinament perimetral. A més, ha assegurat que “de tots els ajuts que arribin des del sector industrial, els municipis de la Conca tindran una puntuació especial per afavorir-los”. Un altre dels punts del paquet de mesures és que es farà un “un Pla d’Ordenament Urbanístic Especial a la Conca que facilitarà que 300 hectàrees es puguin destinar a activitats industrials per a noves tecnologies”.

Quim Torra també ha destacat que pensen potenciar el sistema universitari de la Conca d’Òdena perquè també és una manera de reactivar l’economia i per això tenen previst destinar dos milions d’euros per al conveni amb l’Ajuntament d’Igualada per a la construcció d’un nou edifici destinat a acollir el futur campus de Ciències de la Salut en el solar de l’antic hospital, a costat mateix del Centre d’Innovació per a la Simulació en Salut 4DHealth. Cal recordar que aquest projecte és una aposta estratègica de l’Ajuntament d’Igualada i de la Universitat de Lleida per consolidar la ciutat com a pol universitari. A més, col·laboraran amb la Universitat de Lleida amb mig milió d’euros per tot el que fa referència en l’àmbit de salut. D’aquesta manera, ha explicat que a falta d’uns detalls burocràtics, “l’Hospital d’Igualada també serà un hospital universitari”. En aquest mateix sentit, Àngels Chacón ha incidit en què “el projecte de ciutat universitària a Igualada és un dels projectes estratègics de ciutat. A més, en un lloc on va començar el focus també s’hi pot generar molt de coneixement per al futur”. De fet, Quim Torra ha destacat el desig de la Generalitat que Igualada en converteixi en un dels hubs en l’àmbit de la biodemedicina i de les ciències de la salut.

I, pel que fa a l’àmbit industrial, el president Torra també ha anunciat que en la propera convocatòria d’ajuts s’introduirà un criteri territorial per compensar el major impacte patit pels municipis de la Conca d’Òdena i del seu entorn, atès que cap altre territori de Catalunya ha vist tan restringida la capacitat d’actuació en l’àmbit industrial arran de l’episodi de Covid-19. Torra també ha anunciat un pla d’ordenament urbanístic que ha de permetre que 300 hectàrees es puguin destinar a activitats industrials o relacionades amb les noves tecnologies.

tornar_radioIgualada