icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena demanen un pla de contingència per a les residències per a la gent gran

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells ha fet una crida aquest matí per demanar més professionals tant per l’Hospital com pels centres d’atenció primària de la ciutat per tal de ser capaços de donar resposta a l’especial incidència que té a la Conca d’Òdena la greu crisi sanitària que està vivint el país.

De la mateixa manera, els alcaldes i alcaldesses de la zona confinada celebren l’anunci que va fer ahir el departament de Salut de posar a disposició de l’Hospital d’Igualada 180 llits de l’Hospital General de Catalunya, fet que permetrà treure pressió i saturació del primer. Castells però, ha especificat que aquesta mesura no és suficient, i que a la Conca d’Òdena es necessiten més efectius i més suport tant mèdic com d’infermeria.

Alhora, des dels consistoris s’ha demanat al Govern, establir un pla de contingència a través de la Conselleria de Salut i la Conselleria de Treball Social per les residències del territori. Igualada compta amb 4 residències i un total de 480 usuaris i usuàries que són persones d’alta vulnerabilitat. És per això que des dels ajuntaments de la Conca d’Òdena “demanem recursos i personal que ens permetin garantir inequívocament que les nostres residències tenen el suport necessari per afrontar una possible emergència”, segons ha afirmat Castells.

En aquest sentit, Jordi Ferrer, gerent del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) ha explicat la situació i les mesures adoptades a les residències i els pisos tutelats per a persones grans. Segons ha explicat Ferrer, els dies 12 i 13 de març es va procedir a tancar l’hospital de dia i els tres centres de dia i es va enviar als usuaris als seus domicilis. D’aquests 1.060 usuaris es fa seguiment i atenció domiciliària a aquells que són estrictament imprescindibles, que són 76. A més, es presta servei d’atenció domiciliària a 3 persones que anaven a l’hospital de dia o al centre de dia. Alhora es continua prestant suport telefònic a la resta d’usuaris de SAD i es fan trucades de seguiment als usuaris del centre i l’hospital de dia.

D’altra banda, els treballadors d’atenció directa i indirecta segueixen els protocols i les mesures de prevenció i han estat formats en la utilització dels equips de protecció EPIs. També s’ha reforçat la neteja de tota la roba i s’han realitzat les autoritzacions pertinents per assegurar que el personal pugui donar el servei necessari als diferents punts de la comarca.

 

Suspeses les visites de familiars

A la residència es van suspendre totes les activitats amb persones externes, i Ferrer ha demanat als familiars dels usuaris que s’abstinguin de visitar. Es manté un canal telefònic i una aplicació mòbil a través dels quals s’informa periòdicament a les famílies sobre l’estat dels seus familiars. Per altra banda, als pisos ViuB1 i ViuB2 les visites de familiars i amics també estan restringides i es realitza diàriament el seguiment dels residents, per via presencial o telefònica.

Una altra de les mesures preses consisteix en la limitació de la mobilitat entre les cinc unitats de la residència. Tant usuaris com personal romanen sempre a la seva unitat, evitant en tot cas els fluxos d’una a l’altra per tal de reduir el contacte. A més a més, no es fan altes de nous residents, fet que permet anar generant llits buits per tenir habitacions dobles d’ús individual per si fos necessari aïllar persones amb símptomes.

 

tornar_radioIgualada