icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

En els primers 9 mesos del 2023 s’han produït 32 suïcidis a la Catalunya Central, mentre que durant tot el 2022, van ser 35

El 90% d’aquests casos són homes i l’edat mitjana és de 52 anys. Aquestes són algunes de les preocupants dades que s’han posat sobre la taula a les III Jornades interdisciplinàries de Salut mental a la Catalunya Central, que s’han dut a terme aquest passat divendres, a Santa Margarida de Montbui, i que han tingut com a eix central el suïcidi. Un tema que preocupa molt els professionals que tracten directament amb aquestes situacions. I és que des del 2014 fins al 2023 s’han registrat més de 1.800 intents de suïcidi a la Catalunya Central i en el que portem d’any 32 persones s’han tret la vida en aquesta regió. Una tendència alarmant,  segons la directora del Sector Sanitari Penedès, Teresa Sabater.

Per la seva part el director del Servei de Salut Mental del Consorci Sanitari de l’Anoia, Josep Checa, ha destacat que un dels principals factors de risc de suïcidi és la desvinculació de la resta de la societat. Segons Checa, davant d’aquestes situacions de risc de suïcidi cal que la societat reaccioni i es faci prevenció primària, aplicant, per exemple, polítiques d’habitatge o d’accés al treball.

Una altra dada preocupant que s’ha exposat durant aquestes jornades dedicades al suïcidi és l’augment dels joves que s’autolesionen. En aquest sentit, el psicòleg i membre del Grup d’Estudi i Tractament de l’Autolesió (GRETA), Daniel Vega, ha assenyalat que existeix una relació estreta entre el suïcidi i l’autolesió.

Per últim, la sergent de la Unitat de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra de la Catalunya Central, Mònica Rossell, ha explicat quin és el paper dels Mossos en aquests casos de risc de suïcidi i ha assegurat que els agents han d’actuar amb molta calma en aquest tipus de situació i intentar connectar amb la persona afectada.

Les Jornades interdisciplinàries de Salut mental a la Catalunya Central inclouen 5 sessions que s’estan fent a diferents punts del territori com Osona, Anoia, Bages i Berguedà. De moment, ja s’hi han inscrit més de 500 professionals de diferents punts de Catalunya.

tornar_radioIgualada