icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Entitats Igualadines en Suport al Veïnat publiquen un comunicat qüestionant la vinculació d’AirBnB amb la ciutat d’ #Igualada

Airbnb, una empresa que es defineix com a “plataforma que permet publicar, descobrir i reservar diferents allotjaments”. Té una oferta d’unes 2.000.000 propietats, en 192 països i 33.000 ciutats. La idea era senzilla: compartir la teva casa amb viatjants d’arreu del món a canvi d’un preu “força econòmic”. Tothom hi sortia guanyant. Però… aleshores, com pot ser que grans ciutats com Madrid o Barcelona s’hagin vist obligades a regular-ho i fins i tot multar-ho?

  1. Airbnb no controla els seus propietaris. Per tant, grans tenidors, especuladors i empreses de tota mena han aprofitat el buit legal per publicar a Airbnb habitatges que estaven destinats al lloguer tradicional; per les famílies del dia a dia.
  2. Això ha portat una gran disminució dels habitatges destinats al lloguer tradicional. Ja que els propietaris guanyen més diners llogant els pisos a turistes, durant els mesos d’estiu, que no pas a les veïnes els 365 dies l’any.
  3. A l’haver menys pisos destinats al lloguer tradicional (menys oferta), i la mateixa demanda, el preu del lloguer es dispara.
  4. Com a resultat: l’expulsió de les veïnes dels seus barris. Ja que són incapaces d’accedir econòmicament als pisos de lloguer que queden. 5. Sumant a més, greus problemes de teixit social de barri. Transformant les vides i els comerços, que s’adapten al turisme. Creant problemes de convivència (els turistes venen i marxen, no estan interessats a crear un bon clima), sorolls, turismes de borratxera, vandalisme, etc.

Així i tot, l’Ajuntament d’Igualada del Marc Castells (Junts per Igualada) i Airbnb, han iniciat una col·laboració per desenvolupar el suposat “Turisme Sostenible”; tant a la ciutat d’Igualada com a la comarca de l’Anoia, amb el discurs de: creació de riquesa i llocs de treball. Nosaltres volem fer constar que:

  1. Som una ciutat oberta. Ens agrada que ens visitin, sobretot amb motiu d’esdeveniments com La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades i el Coop de Cap (la trobada de l’economia social i solidària de l’Anoia), que tracten temàtiques arrelades al territori i posen la vida de les persones al centre.
  2. Ens agrada parlar del Sindicat de Llogateres d’Igualada; gent que s’organitza per fer front a l’increment del preu del lloguer a la ciutat (des del 2014 ha pujat un 36,92%). En canvi, no ens agraden les grans multinacionals com Airbnb; una empresa que està utilitzant l’habitatge no pas com un dret, sinó com un negoci.
  3. Volem remarcar que, en el període 2013-2017, els jutjats d’Igualada van executar 828 desnonaments, dels quals 534 van ser per impagament del lloguer. Mentrestant, amb Marc Castells a l’Ajuntament d’Igualada, no s’ha construït cap pis de lloguer social, i no és per manca de diners, sinó per manca de voluntat política.
  4. Apostem per la creació d’habitatge social. Segons la llei catalana del dret a l’habitatge, Igualada, l’any 2028, hauria de tenir més de 2.000 habitatges destinats a funció social. Actualment només n’hi ha 170. Volem habitatge assequible, estable, segur i digne per a totes les famílies.
  5. No tolerarem que Airbnb parli de “Turisme Sostenible”, quan porta anys fent fora a les veïnes dels seus barris, sent responsable de l’augment del preu del lloguer i destrossant el teixit social de les ciutats. No ens quedarem de braços plegats.
tornar_radioIgualada