icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Igualada acull, aquest dissabte 11 de juny, la Mostra de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya 2022

En concret, la Mostra arrencarà dissabte 11 de juny a les 17 h amb vuit Balls de Diables parlats repartits entre la plaça Castells, el Centre Cívic Nord, l’església dels Caputxins i l’església de Montserrat, mentre que els quatre restants acturan a la plaça de l’Ajuntament, inclosos els amfitrions, a les 18.45 h. Tot seguit, els dotze Balls es trobaran a la plaça de la Creu per començar una cercavila de foc a les 20.30 h que continuarà per la Rambla i retornarà a l’Ajuntament per la pl. Pius XII. Finalment, el mig miler de diables faran l’encesa final conjunta, cap a les 22 h. La cloenda serà un sopar al Museu Comarcal.

A Igualada es veuran dotze Balls de Diables que representen el model penedesenc o bé el tarragoníreusenc, els dos models històrics de Catalunya. D’una banda, en el model penedesenc hi trobem figures diferenciades, com el Llucifer i la Diablessa, a més d’altres personatges com l’abanderat; tots ells segueixen una estructura militaritzada, amb vestits iguals o similars i motius decoratius pintats.

D’altra banda, el model del Camp destaca perquè cada vestit és diferent i els motius decoratius van cosits i no existeixen figures representatives.

Del model penedesenc, a Igualada hi haurà el mateix Ball de Sant Miquel i els Diables igualadí, el de la Llacuna, el de Vilafranca del Penedès, el de Vilanova i la Geltrú, el de Sitges “Colla Vella”, el de St. Quintí de Mediona i el de l’Arboç; del model tarragoní, el de la Riera de Gaià, el de Torredembarra, el del Vendrell, el de Tarragona i el de Reus.

La Mostra es farà en el marc d’Igualada com a Capital de la Cultura Catalana 2022, atès que va ser una de les propostes escollides per votació popular. L’esdeveniment és coorganitzat per l’Ajuntament d’Igualada i també el faran possible empreses, voluntaris i altres entitats. Després de tres anys, serà la primera Mostra de Balls de Diables tradicionals postpandèmia, prenent el relleu a Cervera.

Aquest dimecres s’ha presentat també el cartell de la Mostra, obra del dissenyador Xavi Méndez – Amorfa.

D’altra banda, la fotografia hi tindrà triple presència. L’AFI ha convocat un Concurs fotogràfic puntuable, el mateix 11 de juny a les 10 h Dani G. Crespo impartirà el taller “Captem el foc” a l’adoberia Bella i, finalment, La Sala acollirà l’exposició fotogràfica “Retrats sota el foc” del mateix autor del 3 al 19 de juny.

tornar_radioIgualada