icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Jep Rabell, autor del llibre República, Guerra Civil i Postguerra a #Igualada “el llibre recull imatges inèdites que s’han trobat en arxius fora de la ciutat d’Igualada”

L’autor ha explicat, en una entrevista a Ràdio Igualada, que que un dels primers passos que va fer quan va rebre l’encàrrec del llibre és anar a l’Arxiu Comarcal. Rabell explica que hi ha molt material, gràcies en part a l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada i a que l’any 31 hi havia força fotògrafs per l’època. Un dels inconvenients, però, és que va trobar a faltar imatges del dia 14 d’abril del 1931, el dia de la proclamació de la República a Igualada. L’autor assenyala dues possibles hipòtesis; que hi hagués hagut una purga contra aquelles imatges o bé que es produís una autocensura per por a futures represàlies.

En aquest sentit, un dels fets més curiosos és que el llibre recull un seguit d’imatges d’aquella època, i fetes a Igualada, però que s’han localitzat fora de la ciutat. Rabell va trobar fotografies en primer pla de la visita, a Igualada, del president de la República, Manuel Azaña, però no n’hi havia cap sobre els carrers plens de la ciutat. Curiosament, buscant a l’Arxiu Nacional de Catalunya va poder localitzar unes fotos amb la Soledat plena de gom a gom que corresponen a la visita d’Azaña a Igualada. Jep Rabell també posa com a exemple “la casa dels Godó es va col·lectivitzar i es va convertir en una maternitat. A l’Arxiu Comarcal teníem la foto de la façana de l’edifici, i de l’interior buit. Finalment, a l’arxiu de l’INSPAI de Girona van trobar fotos de la maternitat plena de mares, nadons i infermeres.

ÀUDIO: Entrevista a Jep Rabell

fetxa_radioIgualada
Podcast
tornar_radioIgualada