icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

La Federació d’AMPAs de Centres Públics d’Igualada denuncien que multitud de famílies es queden sense plaça a les llars d’infants municipals d’Igualada

Les famílies amb infants d’un any que havien seleccionat alguna de les tres escoles bressol com a opció preferent, en cas de no tenir-hi plaça es veuran redirigits a la seva segona preferència. En el cas que totes les famílies desitgin escolaritzar els seus fills i filles en una llar municipal, el sistema serà incapaç de proveir-los-la. Aquesta situació  possiblement no acabarà tenint lloc, perquè les famílies es veuen abocades cap a les llars d’infants privades, generalment vinculades a una escola d’educació Infantil i Primària, iniciant així una dinàmica de la qual és difícil sortir-ne.

La Federació d’AMPAs de Centres Públics d’Igualada considera que aquesta situació és totalment injusta, ja que l’escassedat d’oferta cada any genera situacions d’angoixa a multitud de famílies. Famílies que acaben prenent unes decisions a favor d’institucions escolars privades que, en molts casos, acabaran determinant el conjunt de l’escolarització dels seus infants. Un cop la família ja es troba bé en una llar d’infants determinada vinculada a un centre educatiu concret, la pressió ambiental perquè hi continuï l’escolarització és més que notable. I, tot plegat, perquè en el seu moment va patir perquè el seu nadó es quedaria sense plaça a la llar d’infants municipal.

L’entitat, a més, vol posar de relleu que d’altres capitals de comarca amb poblacions similar a la d’Igualada, com Vilafranca del Penedès o El Vendrell, compten amb fins a quatre i cinc escoles bressol municipals, respectivament. Una dada que convidaria a revertir la decisió presa el 2012 de suprimir la quarta escola bressol amb què comptaven el conjunt de les famílies igualadines.

A P-0, 20 famílies han demanat d’inscriure els seus nadons per un total de 23 places disponibles, mentre que a P-2 hi ha hagut 27 sol·licituds per a un total de 31 places.

Manca d’inversions i de control consistorial

A banda d’aquesta situació, l’entitat també vol posar de relleu la ineficàcia del sistema vigent de subcontractació de la gestió de les llars municipals, en tant que les empreses concessionàries van adquirir el compromís d’invertir un mínim de 5.000 euros anuals a cada llar. Un compromís difícil de monitoritzar. A falta de dos mesos perquè expiri el termini de les actuals concessions, la Federació té constància que hi ha quantitats importants de recursos i millores que aquestes empreses han deixat d’aportar, tot i les queixes de les famílies.

Les AMPAs així ho van traslladar formalment a l’Ajuntament d’Igualada en una reunió convocada expressament per tractar aquest assumpte, i veuen amb inquietud com no s’han executat cap dels compromisos acordats: ni els que fan referència a les empreses concessionàries, ni els que fan referència al nou plec de condicions que ha sortit a concurs, ni els que fan referència a les pròpies inversions municipals.

La Federació reclama que, en els dos mesos que queden perquè expiri el conveni vigent, les empreses que ostenten la gestió de les llars duguin a terme les inversions previstes. Per bé, que si perden el concurs que s’ha obert recentment només per al curs 2019/20, ben pocs incentius tenen per executar els compromisos contrets.

En aquest sentit, l’entitat considera que seria positiu que el consistori també articulés un projecte educatiu comú per al conjunt de les llars d’infants municipals, assumint un paper de lideratge consistent en el temps, i que així transmetés confiança tant als equips pedagògics com al conjunt de les famílies.

Una federació d’AMPAs dels 0 als 16 anys

Les AMPAs de les escoles públiques d’Igualada havien treballat fins ara sota el paraigües informal de la coordinadora “Escoles Públiques d’Igualada (EPIs)”. A finals del curs passat es va valorar la possible constitució d’una federació local d’AMPAs que vetlli pel conjunt d’ensenyaments públics de la ciutat, iniciativa que es troba en vies de legalització. Compta amb l’impuls inicial de les AMPAs de les escoles bressol L’Espígol, La Lluna i La Rosella, les escoles Dolors Martí, Emili Vallès, Gabriel Castellà, García Fossas i els instituts Pere Vives Vich i Badia i Margarit.

 

tornar_radioIgualada