icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Les excavacions a l’Abric Romaní de Capellades han localitzat restes de cèrvols i eines de pedra

Un grup de 27 arqueòlegs i arqueòlogues sota la direcció de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han trobat les restes d’un grup de poblacions neandertals que van cercar aliments al voltant del poble de Capellades ara fa 60.000 anys. L’objectiu d’aquesta campanya ha sigut excavar en extensió del nivell R que correspon a un campament neandertal especialitzat en la caça de cérvols.

Per aquest motiu, la campanya s’ha centrat en l’excavació del nivell Rb, un dels més singulars dels que s’han intervingut els últims anys. En aquest estrat es registra el final d’un període glacial, el moment més fred documentat fins ara en el dipòsit de més de 10 metres de profunditat excavat a l’Abric Romaní. S’han localitzat les restes de com a mínim quatre cérvols mascles, dels quals tres s’han trobat apilats en una mateixa àrea fragments de banya i d’altres elements esquelets, fet que ens indica que es tracta d’un esdeveniment molt singular. Aquesta ocupació es va donar durant la tardor ja que els quatre animals presenten astes de grans proporcions sense desmogar i se’ls hi solen caure a la tardor o principis d’hivern. Escampades per tota la superfície s’han localitzat les restes de l’esquelet postcranial dels mateixos animals que van ser fracturades pels propis neandertals, ja que les trencaven per obtenir el moll de l’os, un nutrient important que era font de greix i proteïnes per a les poblacions caçadores i recol·lectores prehistòriques.

Junt als fragments de fauna les eines de pedra que s’han identificat també són abundants. Estan elaborades principalment sobre sílex local, però també sobre quars, calcaria i el gres com a matèries primeres predominants.

El nivell d’ocupació Rb que s’està excavant correspon al mateix nivell al qual es van recuperar les restes humanes neandertals durant la campanya anterior. Malgrat que els treballs de recerca en aquest nivell tot just es troben en la seva fase inicial. En aquest sentit, caldrà esperar els treballs de les properes campanyes d’excavació per tal de poder conèixer amb més profunditat quina és la interpretació que en fan els investigadors i investigadores de tot aquest material.

Els treballs d’excavació han comptat amb la participació de 27 persones, de les quals 11 són investigadors/es de l’IPHES-CERCA i 3 estudiants de doctorat de IPHES-URV, a més d’altres estudiants i investigadors d’universitats i centres de recerca nacionals i internacionals.

Les intervencions als jaciments de la Cinglera han estat emmarcades en el projecte quadriennal “Cinglera del Capelló” aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La campanya està finançada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (CLT009/18/00054), per l’Ajuntament de Capellades i l’esponsorització de l’empresa Romanyà-Valls.

 

 

tornar_radioIgualada