icon_radio

RÀDIO

BLOG

Nadal de novel.la negra amb Paula Hawkins, Noves dames del crim, David Langercrantz i Josep Sampere

VOLS LLEGIR? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES

4 propostes literàries de màxima actualitat per aquestes festes nadalenques, un bon moment per triar-les per regalar o regalar-se a un mateix. Un bon condensat de bona novel.la negra amb diversitat de personatges, espais, èpoques, arguments i molt més.

LA NOIA DEL TREN de Paula Hawkins
Som davant un thriller psicològic que està trencant totes les barreres de l’èxit des de la seva recent publicació arreu del món i que ha constituït una sorpresa editorial i literària per a la seva autora, una periodista anglesa, Paula Hawkins, que en declaracions a la seva recent visita de promoció a Barcelona va declarar que no té la fórmula màgica per fer d’un llibre un líder de vendes, ben al contrari, li ha dedicat molt de temps i esforç en la seva redacció. A més, Hawkins va afegir que se sent aclaparada per l’èxit del llibre. Més de cinc milions d’exemplars venuts arreu del món avalen el que ja és el ‘best-seller’ del 2015.
‘La noia del tren’ ja és líder de vendes en situar-se en primera posició del rànquing de vendes tant en la categoria de ficció de català i castellà. L’edició catalana ha estat publicada per l’editorial La Campana i en castellà per Planeta.
ARGUMENT
La Rachel agafa cada matí el mateix tren. Sap que cada dia s’atura en un semàfor vermell i que des d’allà veurà els jardins del darrere d’una renglera de cases. En una d’aquestes cases hi viu una parella que la Rachel no pot evitar mirar cada vegada. Fins i tot els ha batejat, com si els conegués: són la Jess i en Jason. A ella li sembla que tenen una vida perfecta. Tant de bo ella pogués ser igual de feliç que ells.
Fins que un dia veu una escena que la deixa de pedra. Dura només un minut, perquè el tren de seguida es torna a posar en marxa; però n’hi ha hagut prou.
De sobte tot ha canviat. Ara la Rachel té l’oportunitat d’entrar en unes vides que fins a aquest moment només havia mirat de lluny, i no la pensa deixar escapar. S’ha acabat ser només la noia del tren.

NOVES DAMES DEL CRIM (Llibres del Delicte, 2015)

Després de demostrar amb els tretze relats d’Elles també maten, publicat el 2013 dins de la col.lecció de novel.la negra en català de l’editorial ‘Llibres del delicte’ (3er volum), que les escriptores catalanes si cal matar, maten, ara tornen a la càrrega amb una altra mostra col·lectiva de talent. Tretze noves autores que ens ofereixen les seves magnífiques històries, escrites expressament per a l’ocasió.

‘Noves dames del crim’ presenta una novetat: algunes de les integrants són nouvingudes a la literatura negra i policial. Malgrat el seu enorme bagatge literari, aquesta antologia ha estat el seu primer contacte amb el gènere. I l’experiència els ha encantat, com demostra a bastament la qualitat dels relats.

Les ‘Noves dames del crim’ són: Isabel-Clara Simó, Rosa Ribas, Anna Moner, Isabel Franc, Elisenda Roca, Blanca Busquets, Roser Cabré-Verdiell, Montse Sanjuan, Sílvia Romero, Antònia Carré-Pons, Raquel Picolo, Gemma Pasqual-Escrivà i Anna Maria Villalonga, que per segona vegada s’ha fet càrrec de nou de la coordinació d’aquest volum, continuació de l’èxit editorial que ha suposat el primer lliurament amb ‘Elles també maten’.

‘EL QUE NO ET MATA ET FA MÉS FORT’ de David Lagercrantz (Millennium 4)

Onze anys després de la mort de l’autor de la trilogia ‘Millennium’, Stieg Larsson (1954-2004), David Lagercrantz ha assumit el repte d’escriure una quarta part, amb la benedicció dels hereus del llegat literari de Larsson. ‘El que no mata et fa més fort’ (Columna, 2015) va ser publicada el 27 d’agost simultàniament a 42 països.

En català se’n ocupa l’editorial Columna i en castellà ho publica Destino, tal i com va passar amb els anteriors lliuraments precedents. La singular parella de protagonistes, aclamada per més de 80 milions de lectors arreu del món, continua el seu periple repetint la fórmula del thriller addictiu, ara però, a les mans de Lagercrantz, que fins ara només ha firmat -i com a negre literari- la biografia de l’exjugador del Barça, Zlatan Ibrahimovic.

Lagercrantz ha escrit el llibre per encàrrec d’Erland i Joakim Larsson, pare i germà de Stieg Larsson. Els beneficis que s’obtinguin de la venda d’aquest‘Millennium 4’ a la revista ‘Expo’, que lluita contra el racisme i l’extrema dreta . Eva Gabrielsson, vidua de l’escriptor, està totalment en contra d’aquest projecte que ja és present arreu de les llibreries físiques i virtuals d’arreu del món.

En pocs dies de posar-se a la venda d’aquest best-seller, ‘El que no et mata et fa més fort’, ja s’ha situat en líder de vendes del rànquing dels llibres més venuts, tant en la seva versió en català i castellà.

L’ARGUMENT

La Lisbeth Salander està inquieta. Ha participat en un atac hacker, sense cap raó aparent, i està assumint riscos que normalment evita. La revistaMillennium ha canviat de propietaris. Els qui el critiquen, insisteixen que  en Mikael Blomkvist ja és història.

Una nit, en Blomkvist rep la trucada del professor Frans Balder, un eminent investigador especialitzat en Intel·ligència Artificial, qui afirma tenir en la seva poder informació vital per al servei d’intel·ligència nord-americà. El seu as a la màniga és una jove rebel, una bestiola rara que s’assembla molt a algú a qui en Blomkvist coneix massa bé.

En Mikael sent que aquesta pot ser l’exclusiva que ell i Millennium tant necessiten, però la Lisbeth Salander, com sempre, té els seus propis plans.

‘AQUESTA NIT NO PARLIS AMB NÍNGÚ!’ de Josep Sampere

L’escriptor i traductor igualadí Josep Sampere presenta aquest mes d’octubre la seva nova novel·la, “Aquesta nit no parlis amb ningú!”. L’Òscar Malet és un actor famós en hores baixes. Viatja sol per capitals de comarca interpretant un monòleg de terror. Tot sovint se li acosten admiradores amb propostes nocturnes, però sempre acaba dormint sol. El seu germà petit, l’Àngel, és un adolescent amb problemes d’angoixa a qui les noies no fan cas. El pare d’ambdós es diu Eduard, i s’acaba de divorciar. Tots tres tenen problemes amb les dones, i, aquesta nit, seria millor que cap d’ells parlés amb ningú.

‘Aquesta nit no parlis amb ningú!’ és una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror més sòlides de la nova literatura catalana. Combina la solvència narrativa de Stephen King i Richard Matheson, amb les atmosferes angoixants del millor cinema de terror japonès.

Article/post 1295 – Vols llegir? – volsllegir.cat

tornar_radioIgualada