icon_radio

RÀDIO

BLOG

Nadal narratiu amb Albert Sánchez Piñol, Rafel Nadal, Teresa Roig i Care Santos

VOLS LLEGIR? / ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES

4 propostes literàries de màxima actualitat per aquestes festes nadalenques, un bon moment per triar-les per regalar o regalar-se a un mateix. Un bon condensat de bona narrativa amb diversitat de gèneres, personatges, espais, èpoques, arguments i molt més.

‘VAE VICTUS’ d’Albert Sánchez Piñol (La Campana, 2015)

l’Editorial La Campana publica aquest novembre la nova novel·la d’Albert Sánchez Piñol, ‘Vae Victus’. Ho fa en doble edició, a partir del 18 de novembre, en castellà amb una primera edició de 20.000 exemplars i en català amb 30.000 exemplars, amb traducció a càrrec de Xavier Pàmies.

‘Vae Victus’ es tracta de la seqüela de ‘Victus’, que va ser un èxit literari i editorial, amb 250.000 exemplars venuts (130.000 en castellà i 120.000 en català) i la traducció a 16 llengües.  Recordem també que va ser l’obra més venuda el Sant Jordi de l’any 2013.

Sánchez Piñol confirma amb ‘Vae Victus’ el seu pols narratiu, un equilibri prodigiós entre el rigor històric i la imaginació més desbordant i un sentit de l’humor que converteixen la seva prosa en una de les més modernes i alhora populars del nostre temps.

L’ARGUMENT

El llibre comença el 12 de setembre de 1714, l’endemà de la caiguda de Barcelona i poc abans que Zuviría fugi a l’Amèrica del Nord, on ajudarà els indis yames en la guerra contra els colons anglesos. Després de l’aventura americana tornarem a Catalunya, però també anirem a Londres, Alemanya i f ins i tot Nova Zelanda.

Hi retrobarem personatges històrics que ja vam conèixer a VICTUS, com l’ambigu duc de Berwick, el seu acèrrim enemic Verboom o l’admirat general Villarroel, alhora que en descobrirem de nous, com el famós guerriller antiborbònic Pere Joan Barceló –àlies Carrasclet– o l’explorador anglès James Cook.

‘LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO’ de Rafel Nadal (Columna, 2015)

la nova novel·la de l’autor de Quan érem feliços i Quan en dèiem xampany, el periodista i escriptor Rafel Nadal, titulada La malediccio dels Palmisano (Columna, 2015),  trasllada la nova acció al sud d’Itàlia en les envistes de la Segona Guerra Mundial. L’obra es difon com una saga familiar en la qual esclaten amb força tots els colors, les aromes i els gustos de l’Apulia i la vall d’Itria, que la geografia ha situat capriciosament en forma de taló de la bota de la península itàlica.

L’editorial Destino publica la nova novel.la de Rafel Nadal en castellà -i el Grup 62 ho fa en català-, a la venda des de principis de setembre de 2015, ha encapçalat el rànquing dels llibres més venuts en la ficció en català.

ARGUMENT

En un poble del sud d’Itàlia, la destinació de dues famílies, els Palmisano i els Convertini, queda unit per sempre quan Donata i Francesca, dues joves vídues de guerra, es conjuren contra la maledicció que persegueix els homes del clan dels Palmisano. Els fills d’aquestes dones, Vitantonio i Giovanna, creixeran aliens al gran secret familiar que els uneix i viuran una infància feliç, amb els vinyers, les oliveres i el singular jardí de flors blanques de nonna Angela com a teló de fons. Fins que s’intueix un nou conflicte armat, la Segona Guerra Mundial, i això obliga els dos joves a prendre partit.

LA MERCERIA de Teresa Roig (Columna, 2015)

Nova proposta literària per l’escriptora igualadina resident a Barcelona,Teresa Roig. Es tracta de la seva sisena novel.la on fa un retrat fi dedigne d’una clàssica família catalana en un trepidant viatge a través de tres generacions. ‘La merceria’, títol per aquesta novetat editorial, és publicada per l’editorial Columna del Grup 62, i és a la venda des del passat 14 d’octubre. Disposa d’un total de 364 pàgines. Publicada en format paper i llibre electrònic.

ARGUMENT

A la Barcelona de principis del segle XX, un pobre idealista salva un ric d’una mort segura. L’amistat que els uneix a partir de llavors li canvia la vida per sempre; a ell i a les futures generacions, ja que gràcies a aquell gest altruista aconsegueix obrir el negoci familiar que sempre havia somiat: una merceria. Però aquesta, a part de ser motiu de felicitat i el principal escenari de la seva vida, també es convertirà en l’origen de tots els seus maldecaps.

A ‘La merceria’ viurem de prop els fets històrics més significatius per a la ciutat i el país, així com els daltabaixos econòmics de la petita empresa familiar. Descobrirem que tota decisió té epercussions, que els diners no ho poden tot; coneixerem l’ambició, el dubte, l’enveja, l’odi, la por… I recordarem que l’única resposta a tots els problemes és l’amor.

‘DIAMANT BLAU’ de Care Santos (Columna, 2015)

L’escriptora mataronina Care Santos publica el que per la pròpia veu de l’autora el retrat més íntim i emotiu que ha sortit de la seva imaginació. “Diamant blau”, títol per aquesta novetat editorial, a les llibreries des del 27 d’octubre es una novel•la ambientada en els anys de la industrialització i amb l’acció situada a Mataró.

Care Santos s’endinsa en el passat d’una família, la seva, amb l’esplendor de la burgesia i la precarietat de la classe treballadora del canvi de segles del XIX al XX com a teló de fons. La història recórrer els carrers i racons del Mataró més cèntric i aprofundeix en la història d’una ciutat que canviava hortes per fàbriques, quan la Plaça de Cuba es deia Plaça de Pi i Margall.

A diferència de treballs anteriors de Care Santos, el llibre s’ha escrit en català, ja que ressegueix la crònica d’una branca familiar que l’autora no es pot imaginar si no és en català. L’editorial Columna edita l’original en català, mentre que la traducció al castellà, la publica l’editorial Destino.

ARGUMENT

Diamant blau ens submergeix en el passat familiar durant les primeres dècades del segle XX, quan l’esplendor de la burgesia es contraposa a la convulsió social.

En Silvestre Pujolà és un home fet a si mateix que deixa enrere el seu passat rural per començar a treballar com a tintorer en una fàbrica tèxtil de Mataró a mitjan segle XIX. El seu afany de lluita el portarà més enllà de la seva destinació en conèixer la Teresa, una dona que donarà sentit a la seva vida plena de superacions constants.

Uns anys més tard, la Teresa Pujolà, la néta, recorrerà el camí invers en renunciar a la seva posició social per casar-se amb qui estima.

Article/post 1294 – Vols llegir? – volsllegir.cat

tornar_radioIgualada