icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Poble Actiu lamenta que el govern Castells elimini l’espai de Barraques de la Festa Major d’Igualada

El passat divendres 21 de juliol, la regidora de Cultura, Carme Riera, presentava el programa d’actes de la Festa Major d’enguany, en la qual anunciava la desaparició de l’espai de Barraques. Les barraques, que va proposar i impulsar la Coll@nada, han estat durant 20 anys el principal espai de trobada pel jovent de la ciutat. Per culpa de la mala gestió del govern Castells, l’espai havia esdevingut un lloc poc segur com a conseqüència de la massificació de gent en una superfície molt limitada, fet que va comportar que la mateixa Coll@nada abandonés l’espai de barraques el 2017.

Elisabet Farrés recalca que “el projecte de Barraques que ja va néixer com a espai d’autoorganització i contrapoder davant de la manca d’oferta d’oci nocturn del govern del moment, mai ha comptat amb la credibilitat dels governs de torn al llarg d’aquests anys que sempre han vist amb reticències l’espai i no hi han cregut com a alternativa a créixer i millorar”. Tot i els evidents senyals de manca de projecte, el govern Castells no ha buscat solucions i s’ha anat deixant morir l’espai fins a eliminar-lo. Problemes com l’ús d’un emplaçament inadequat que proporcionava aglomeracions i la manca de seguretat eren evidents els últims anys. Alhora, Poble Actiu considera que no s’han tingut en compte les entitats que hi participaven, sent les Barraques no només una manera de participar de la festa, sinó també una font d’ingressos que ajudaven a sufragar part de l’activitat anual de moltes entitats.

L’oferta d’oci nocturn per al públic jove es veu reduïda 

Amb la pèrdua de Barraques, també se’n ressenteix l’oci nocturn destinat al públic jove, especialment en l’oferta de concerts i els espais on aquests es celebraven, passant a ser pràcticament tots al Parc Central (exceptuant el RRRRec Festival a la Plaça de Cal Font). Pau Ortínez manifesta que “la diversitat d’espais i d’oferta, incloent el Territori Festiu de la Coll@nada, oferien suficient varietat per reduir grans aglomeracions. La pèrdua d’un espai gran, com era el de les Barraques, deixa el Territori Festiu com a única oferta al centre de la ciutat (Pl. Pius XII), insuficient per absorbir el volum de gent que assistia als concerts de les Barraques”. És per això que Poble Actiu denuncia que s’està traslladant el problema d’un lloc a un altre i no s’està oferint una solució a les problemàtiques conegudes de Barraques.

Manca de projecte d’oci per a jovent durant la Festa Major

A diferència d’altres Festes Majors de Catalunya, on l’espai de Barraques és tot un èxit  (especialment degut a l’alta participació de les entitats en l’organització d’aquestes), a Igualada l’Ajuntament sempre opta per eliminar espais, reduir dies d’oci i sobretot desvaloritzar el moviment associatiu i la participació ciutadana. Poble actiu no entén com no s’ha considerat buscar nous espais més adequats, incrementar la seguretat i donar més veu i poder de decisió a les persones i entitats que han participat durant gairebé 20 anys d’aquest projecte.

La candidatura municipalista també critica la poca paritat en l’oferta musical durant la festa, havent-hi menys d’una quarta part de grups formats totalment o parcialment per dones. Fet que es repeteix en altres activitats com l’Anòlia, finalitzada tot just fa unes setmanes. D’altra banda la candidatura municipalista valora positivament que festivals com l’Igualada Rock City i el RRRRec Festival apostin per grups locals dins la seva programació.

tornar_radioIgualada