icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Mor, a l’edat de 86 anys, l’igualadí Magí Puig i Gubern

Va néixer a Igualada el 26 de novembre de 1932. Fill d’un industrial adober, estudià enginyeria química a l’Institut Químic de Sarrià, on es llicencià el 1955. Tot seguit, va fer una estada d’ampliació d’estudis, a la ciutat renana de Ludwigshafen am Rein, on hi ha una important concentració de la indústria química alemanya. Una vegada retornat a Igualada s’incorporà a l’empresa adobera familiar, que passà a dirigir després del traspàs del seu pare. La seva condició d’industrial adober determinà que hagi estat durant molts anys membre de la Dena, l’òrgan de govern del gremi de blanquers igualadí.

Un dels trets rellevants de la seva personalitat és que malgrat la seva formació científica-tècnica, tingué sempre un gran interès per la història de la tècnica i per les humanitats. Ho evidència el fet que s’incorporés al grup Lacetània.  Paral·lelament, i durant molts anys, va ser secretari i conservador del Patronat del Museu de la Pell presidit per Antoni Palmés i, a partir de 1961, membre de la junta directiva del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada en representació del Museu, càrrec que ocupà fins que el CECI quedà desvinculat de la gestió del Museu.

La seva vinculació al CECI ha estat ininterrompuda fins fa ben poc. Entre el 1982 i 1985, va ser secretari general de l’entitat i, després, entre 1987 i 1993, va ser director. En els anys posteriors, va continuar vinculat a la junta del Centre d’Estudis com a vocal de la Secció Filològica Emili Vallès. La junta del CECI el va nomenar vocal honorífic en la sessió del dia 2 d’abril de 2016.

El 1993 va ser un dels fundadors de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la Comarca de l’Anoia i exercí la presidència d’aquesta entitat en el decurs dels vint anys següents, entre el 1993 i el 2013, sent nomenat president d’honor de l’entitat, Paral·lelament, també va ser membre del Patronat de la Tossa de Montbui i exercí de secretari de la Fundació la Tossa.

Ha estat col·laborador habitual a la premsa igualadina i ha publicat nombrosos llibres i opuscles. La seva activitat com a publicista i historiador s’inicià el 1984.

El 1997 va aparèixer la que ha estat la seva obra més important: Història del Gremi de Blanquers d’Igualada.

A més d’una intensa dedicació al CECI, ha demostrat una gran estima per la seva ciutat, Igualada. No va escatimar mai esforços ni hores, en acompanyar a interessats a recórrer tots els racons i edificis del Rec. Va ser l’ànima de l’organització de tots els Pams a Pams tant els que es van fer per Igualada com per la comarca de l’Anoia organitzats conjuntament amb l’Ateneu Igualadí.

El seu caràcter afable, sempre disposat a col·laborar desinteressadament, en pro del coneixement del món adober, del Rec i del ric patrimoni d’Igualada, ha donat fruit a un interns treball que és un valor extraordinari per a la cultura de la nostra ciutat.

Magí Puig i Gubern va rebre el Premi d’honor Ciutat d’Igualada  2017. Els funerals es faran aquest dijous a les 16:00h a l’esglèsia de la Soledat.

tornar_radioIgualada