icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Una empresa anoienca crea un sistema de depuració d’aigua de piscines que permet estalviar el 70% de l’aigua

Feia més de cinquanta anys que l’aigua de les piscines es depurava amb el mateix sistema: amb filtres compostos de sorra o vidre. Ara, la necessitat d’estalviar aigua i energia ha empès les empreses especialitzades a idear nous sistemes més sostenibles i eficients.

És el cas de la històrica empresa química Apliclor Water Solutions, S.A., amb seu a Sant Martí de Sesgueioles (Anoia) i amb una tradició de 113 anys d’història, que acaba de llançar al mercat l’Ecopool Filtering System, un mètode sostenible que estalvia el 70% de l’aigua i que aconsegueix filtrar més agents patògens que el mètode tradicional.

La principal novetat d’aquest sistema és que ja no utilitza la sorra com a element filtrant sinó que la substitueix per perlita expandida, un mineral natural d’origen volcànic que no té efectes nocius per a la salut, és de fàcil accés a la natura ja que n’hi ha grans quantitats arreu del planeta, i es comercialitza a tot el món a un preu molt baix. La perlita, que té la capacitat de retenir partícules de fins a 1 micra, ja s’utilitzava en sectors com l’agricultura o la indústria (en plantes envasadores d’aigua o en filtrats de combustible per a aviació, per exemple), però fins ara no s’havia traslladat al sector terciari. Apliclor ha invertit temps i recursos per portar aquest nou sistema de depuració a les grans piscines, i ja ha inaugurat les dues primeres instal·lacions a la piscina municipal de Les Comes d’Igualada i a la piscina del Club Natació Atlètic Barceloneta.

Estalvi d’aigua, d’energia i de diners

Es calcula que la pèrdua d’aigua per evaporació, per esquitxades o per la sortida del banyista de la piscina, només representa un 2% de la pèrdua total d’aigua d’una piscina. On es perd la major part de l’aigua és precisament en el rentat dels filtres, ja que el sistema de depuració obliga a llençar aigua pel propi procés de neteja. 2 En el cas de les piscines climatitzades, aquesta pèrdua d’aigua va acompanyada, a més, d’una gran pèrdua d’energia combustible, ja que l’aigua que es llença està a uns 29°, mentre que la nova que s’incorpora està al voltant dels 12°. En el cas concret de la piscina municipal de Les Comes -que té la mida estàndard reglada de piscina de natació amb una capacitat de 700.000 litres- el sistema de filtració antic obligava a gastar en la neteja del filtre 1.134.000 litres d’aigua en un any.

Amb el nou filtre es requereixen només 432.000 litres d’aigua, fet que suposa estalviar 702.000 litres d’aigua calenta cada any en el procés de neteja, un estalvi molt valuós especialment en els temps actuals de sequera. El canvi de sistema de depuració també suposa un gran estalvi econòmic i mediambiental; a més d’estalviar pràcticament el 70% de l’aigua, també s’estalvia en gas i electricitat que es requereix per escalfar-la.

Des d’Apliclor es calcula que es pot arribar a un estalvi de més del 30% de l’energia destinada a l’escalfament de l’aigua fruit dels rentats i això es tradueix en una reducció anual de 4 Tones del CO₂ que s’emet en escalfar l’aigua amb combustibles fòssils. Així doncs, dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU, la instal·lació del filtre Ecopool en compleix 3: el sanejament de l’aigua (objectiu número 6), la producció i consum responsables (objectiu 12) i l’acció pel clima (objectiu 13).

Tot i que el cost de la nova instal·lació és una mica superior a les instal·lacions tradicionals, al cap de 3 anys de la compra ja s’ha amortitzat la diferència gràcies a l’estalvi en la despesa de subministraments. La ràtio entre inversió i benefici, doncs, és molt alta tant pel que fa al benefici econòmic com al mediambiental.

Més segur per als usuaris

El material filtrant utilitzat en aquesta tecnologia, la perlita expandida, té una capacitat de retenció molt superior als sistemes convencionals de sílex o al vidre, ja que pot filtrar partícules de fins a una micra. Això fa que sigui molt més eficaç a l’hora d’eliminar tots els microorganismes que pot contenir l’aigua, com el paràsit Cryptosporidium o altres bactèries, virus, fongs o protozous que s’han trobat en el passat en piscines de pública concurrència i que han desencadenat malalties greus. El “Test de retenció de bactèries segons el mitjà filtrant” publicat per la Universitat de Carolina del Nord l’any 2008 demostra que la perlita aconsegueix eliminar més del 90% de les partícules en una sola passada d’una micra. La sorra, en canvi, n’elimina el 30%. Aquesta gran capacitat de retenció de partícules fa que l’aigua tingui més qualitat: té menys matèria orgànica, és més transparent, és més segura per als usuaris i es requereixen menys productes químics i desinfectants, fet que es tradueix en un confort de bany més gran.

tornar_radioIgualada