icon_radio

RÀDIO

BLOG

Valoració molt positiva de la Mostra de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya celebrada aquest 2022 a Igualada

El passat 11 de juny, el Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada van portar a Igualada un total de dotze colles del Camp de Tarragona i el Gran Penedès per celebrar la “Mostra de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya 2022”.

Aquestes colles van ser de la Llacuna, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, la “Colla Vella” de Sitges, Sant Quintí de Mediona, l’Arboç, la Riera de Gaià, Torredembarra, el Vendrell, Tarragona i Reus.

Un cop fet el tancament pressupostari, les entitats fan una valoració molt positiva de com es va desenvolupar la jornada, i del seguiment i participació que hi va haver.

Els membres de Diables d’Igualada i del Ball de Sant Miquel Jordi Marcé i Oriol Càlix expliquen que “des de diferents àmbits de la ciutat els han felicitat per haver descentralitzat la festa fent els balls parlats a diferents barris de la ciutat”. Alhora, també valoren positivament com es va desenvolupar la cercavila. I sobretot  l’encesa final a la Plaça de l’Ajuntament que va ser espectacular. Afirmen que “400 diables encesos en el mateix moment i espai va impactar molt”.

Una Mostra de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya que va ser possible en ser una de les propostes escollides pel procés participatiu fet a la ciutat amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana. Els mateixos Marcé i Càlix expliquen que els va sorprendre bastant ser la segona de les opcions escollides perquè són una entitat petita amb pocs membres. Alguns dels motius pels quals els van votar i així els hi van fer saber van ser descentralitzar la festa a diferents barris de la ciutat i alhora col·laborar amb altres entitats, com amb l’Associació Fotogràfica, amb la que van organitzar tres activitats fotogràfiques complementàries.

Tot i això, la jornada també s’ha pogut dur a terme gràcies a voluntaris, patrocinadors, col·laboradors i comerços. Des de les entitats justifiquen la seva gestió econòmica i publiquen els números a les seves xarxes socials. D’aquesta Mostra van obtenir un benefici d’uns 450 € que els serviran per poder continuar duent a terme les seves activitats, ja que expliquen que tenen un cost d’una assegurança anual de 500 €, han de refer vestits, pintar material, despeses vàries durant tot l’any que han de pagar amb la subvenció de 400 € que l’Ajuntament els hi atorga i autofinançant-se per poder mantenir la colla.

Aquesta Trobada va ser la primera Mostra de Balls de Diables Tradicionals postpandèmia, després de 3 anys d’aturada, i les colles mostraven les seves ganes de trobar-se, poder trepitjar carrer i cremar pirotècnia.

La pròxima ocasió per poder gaudir del foc, dels balls parlats i del correfoc serà per la Festa Major d’Igualada a finals d’aquest mes d’agost.

-> Podeu escoltar l’entrevista íntegre feta als membres del Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada Jordi Marcé i Oriol Càlix a continuació:

[Foto: Dani G. Crespo]

tornar_radioIgualada